Regulamin 
Profil
Wyszukaj
Idź do strony:
Odpowiedz
W Kuchni Od Kuchni-czyli coś dobrego ;)
Grimuar
Ulcus
Skąd: Chełm/Lublin/reszta świata
Postów: 1081
Punkty: 2317
Z innej beczki:

Twarogowe kuleczki
Składniki:
* jeden twaróg półtłusty
* jeden twaróg chudy
* cukier-puder
* kakao (nie rozpuszczalne, te gorzkie!)
* posypka cukrowa/wiórki kokosowe/inne sypkie "ozdoby"

Narzędzia:
* jeden talerz duży
* jeden-dwa talerze małe (zależy od ilości posypek)
* jedna miska, bardzo duża
* dwie ręce
* jedna lodówka
* (opcjonalnie) jeden widelec

Do rzeczy:
* bierzemy oba twarogi, wrzucamy do dużej miski, rozgniatamy rękoma lub widelcem
* jak oba już się pomieszają, sypiemy kakao (2-3 łyżki, jak będzie za mało, sypniemy jeszcze)
* mieszamy, uważając na kakao, które lubi latać w powietrzu i udławiać
* sypiemy cukier-puder (zaczynamy od łyżki, dodajemy ile uważamy za stosowne - ma powstać słodka lepka masa, koloru... nieważne)
* z masy owej robimy małe kuleczki, obracając je na dłoniach, a każdą kuleczkę obtaczamy w posypce (uprzednio rozsypanej na małym talerzu)
* gotowe kuleczki kładziemy na dużym talerzu
* talerz kuleczek wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby się schłodziły (jak ktoś chce, może dać do zamrażarki - ale uwaga potem na zęby - twarde!)


Pomimo wyglądu, smakują wspaniale i są szybkie w robocie (no, poza schładzaniem. Poza lodówką nie wolno trzymać, rozpuszczają się i rozpływają na cały talerz.
Offline
Profil
Wiadomość
Postów: 4991
Punkty: 0
Słowik napisał:
Teraz trzeba powiedzieć o tym temacie pozostałym chłopakom na Pana Tadeusza, oni Wam zapodadzą sprawdzony przepis na pizzę. ;P


Zaczynający się od słów: "Wyjmujemy telefon komórkowy i wbijamy na nim kolejno cyferki 81 532 61 65..."?
Offline
Profil
Wiadomość
Bulla
Skąd: Iwan City
Postów: 94
Punkty: 199
squirel napisał:
Słowik napisał:
Teraz trzeba powiedzieć o tym temacie pozostałym chłopakom na Pana Tadeusza, oni Wam zapodadzą sprawdzony przepis na pizzę. ;P


Zaczynający się od słów: "Wyjmujemy telefon komórkowy i wbijamy na nim kolejno cyferki 81 532 61 65..."?


Dokładnie ten.Ale później jest trudniej bo mówisz : " gyros pieczarki 2xser tak 2 takie same ( albo ileś tam zależy) Pana Tadeusza 2/15 dziękuje... Będzie gotowe za jakieś 30 minut"
Jestem Hardkorem!
Vodka Annihilator

"Wszyscy ciekawi ludzie nie żyją,Michael Jackson,Kuroń.... Pora na nas."
Offline
Profil
Wiadomość
Grimuar
Pustula
Postów: 414
Punkty: 915
Teraz jest łatwiej. Jurek puszcza strzałkę na ww. numer, 4 pizze materializują się po 25 minutach w pokoju na stoliku. ;-)
Offline
Profil
Wiadomość
Postów: 4991
Punkty: 0
Jak w Star Treku!
Czy można zrobić to samo z jakimś dietetycznym żarłem? :-D
Offline
Profil
Wiadomość
Admin
Grimuar
Gangrena humida
Skąd: z dziupli
Postów: 3889
Punkty: 11570
To się dużo zmieniło przez te dwa tygodnie jak mnie nie było.
Ciekawe, czy Jurek dzisiaj będzie robił pizzę wg nowego przepisu...
Offline
Profil
Wiadomość
Grimuar
Ulcus
Skąd: Cuckoos nest
Postów: 937
Punkty: 2047
Chcecie przepis na sylwestrową kocinkę?:)

Wymagania(orientacyjne wymagania dla 6+ osób):
-mięso mielone z kota( najlepsza wołowina jest, może być wieprzowina) 0.5-1kg
-pomidory z puszki x2 ewentualnie do 1kg żywych
-kukurydza z puszki x2
-fasola czerwona z puszki x2
-groszek zielony z puszki x1
-przprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz ziołowy, prawdziwy, papryka słodka i ostra
-kostka rosołowa
-koncentrat pomidorowy


Działanie:
Kocinę zesmażamy na patelni na dowolnym tłuszczu, dla nabrania odpowiedniego smaku doprawiamy tym co nam się wydaje stosowne. Wrzucamy do garnka sporego, podlewamy niewielką ilością wody, podgrzewamy, dodajemy pomidory z puszki(żywe), czekamy aż całość się ładnie wymiesza i smaki się połączą, dodajemy zawartość puszek wszystkich, ładnie razem łączymy w garnku, doprawiamy do smaku. Na sam koniec wrzucamy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, czekamy do momentu aż konsystencja zacznie przypominać gęstą zupę, dla pewności dosypujemy ostrą paprykę:) Całość powinna się już nadawać do spożycia:)

Uwagi: w oryginalnym przepisie występuje jedynie wołowina, możliwe jest zastąpienie mięsem wieprzowym lub kurczakowym, ale wtedy już nie jest tak smaczne. Nie wiem jakie ciekawe apgrejdy dają świeże przyprawy w postaci oregano i bazylii, ale na pewno wtedy smak jest ciekawszy. Im bardziej danie ostre jest tym jest smaczniejsze:) doskonale nadaje się na imprezy sylwesterowe;)
Offline
Profil
Wiadomość
Grimuar
Ulcus
Skąd: Chełm/Lublin/reszta świata
Postów: 1081
Punkty: 2317
Tortilla a'la Em

1. usmażyć kilka naleśników, ale na dużej patelni (co ja, mam was uczyć, jak się naleśniki robi?)
2. pokroić pierś z kurczaka na małe kawałeczki, przyprawić wedle uznania, podsmażyć
3. pokroić cebulę, podsmażyć
4. pokroić/zetrzeć trochę żółtego sera
5. wymieszać kawałki mięsa, cebulę i ser, nałożyć na naleśnika, złożyć w kopertkę lub zwinąć w rulonik

Dobranoc, chyba za późno jak dla mnie... Za późno na jedzenie :P
Offline
Profil
Wiadomość
Grimuar
Bulla
Postów: 47
Punkty: 101
Em napisał:
co ja, mam was uczyć, jak się naleśniki robi?


hmm biorąc pod uwagę że z bardziej skomplikowanych dań to tylko placki ziemniaczane umiem zrobić to i owszem masz nas uczyć :P
Offline
Profil
Wiadomość
Grimuar
Ulcus
Skąd: Chełm/Lublin/reszta świata
Postów: 1081
Punkty: 2317
Specjalnie dla Setha:
przepis na naleśniki

A z innej beczki:
1. Smażymy naleśniki
2. Smarujemy je ketchupem
3. Kładziemy pół plastra żółtego sera
4. Kładziemy parówkę
5. Zawijamy
6. Grzejemy w mikrofalówce lub podsmażamy
7. Smacznego
Offline
Profil
Wiadomość
Odpowiedz