Regulamin 
Profil
Wyszukaj
Idź do strony:
Odpowiedz
W Kuchni Od Kuchni-czyli coś dobrego ;)
Grimuar
Crusta
Skąd: z krypty
Postów: 1672
Punkty: 3644
Tak, wiem, w polskich sklepach jest, ale w okolicy, w której pracuję, nie ma takiego nigdzie w pobliżu - a nie bardzo mam czas na zakupy na innej dzielnicy. Bo tak w ogóle, to tą sałatkę po raz pierwszy robiłam w pracy dla "mojej" rodziny. Pani domu stwierdziła, że sałatka jest too fancy i najpewniej nikt jej z domowników jeść nie będzie. Przestała nietknięta dwa dni w lodówce, a potem najwyraźniej ktoś się przełamał i nie dał się odstraszyć "zbytnią fikuśnością" i spróbował... I dziwnym trafem następnego dnia w lodówce była tylko pusta miska z marnymi wyskrobkami... :P

Dla siebie w domu zrobiliśmy z selerem, jak należy, była trochę lepsza, bo ciut bardziej winna. Bambus sam w sobie ma mdły smak.
___________________
Ostatnio zmodyfikowany przez Gomora 2014-01-18 14:50:17
Człowiek o wąskich horyzontach lepiej widzi to co przed nim.
Offline
Profil
Wiadomość
Grimuar
Crusta
Skąd: z krypty
Postów: 1672
Punkty: 3644

Najprostsze ciastka owsiane na świecie

2-3 przejrzałe banany
tyle granoli, płatków śniadaniowych i owsianych, ile uda się wgnieść do bananów
I tyle.

Ręką wygnieść masę, tak, żeby można było połączyć wszystko w jednorodną paciajkę, formować małe kulki i spłaszczać nieco, piec ok 15 min. Ciastka zdrowe, idealne do śniadania albo jako śniadanie last minute do szklanki mleka. Nie są specjalnie słodkie, można dodać jak ktoślubi czekoladowe kropki, albo posiekaną czekoladę.

Idealne rozwiązanie problemu marnujących się bananów, które wyglądają już nieciekawie, a wciąż są zjadliwe. Im bardziej przejrzałe, tym ciastka słodsze.

Tylko dwa składniki - nie ma nic prostszego.
Człowiek o wąskich horyzontach lepiej widzi to co przed nim.
Offline
Profil
Wiadomość
Grimuar
Pustula
Skąd: Pesymistan
Postów: 307
Punkty: 681
Dla mnie ta sałatka wcale nie była "fancy" - zrobiłem, zjadłem i pomlaskałem. Pomimo żem prosty polski chłop. Mniam. Polecam.
Człowiek mierzący się z przeszkodą mierzy się z samym sobą.
Offline
Profil
Wiadomość
Grimuar
Pustula
Postów: 424
Punkty: 954
Gomora świetny przepis na ciasteczka!
Offline
Profil
Wiadomość
Grimuar
Crusta
Skąd: z krypty
Postów: 1672
Punkty: 3644
Selket napisał:

Weź pierś kurzęcą, pokrój w kawałki, podsmaż, dodaj pokrojonych w ćwiartki jabłek (ze skórką) i kostkę rosołową kurczakową. Duś i podlewaj wodą, by sosik był. Podawaj z ryżem :P To jedno z niewielu dań, które umiem zrobić, smakowało do tej pory wszystkim, komu zrobiłam :)


Polecam! Jurek dziś zrobił. Robi się ok. 20-25 min. Danie bardzo proste i naprawdę bardzo smaczne.
Człowiek o wąskich horyzontach lepiej widzi to co przed nim.
Offline
Profil
Wiadomość
Admin
Grimuar
Car Luxurians
Skąd: Gdynia
Postów: 2747
Punkty: 9108
Naprawdę zrobiliście?? Ale bomba! Fajnie, że smakowało :) Zaleta - szybkie ;)
Offline
Profil
Wiadomość
Grimuar
Crusta
Skąd: z krypty
Postów: 1672
Punkty: 3644
Na pewno zrobimy jeszcze nie raz, bardzo mi smakowało.
Człowiek o wąskich horyzontach lepiej widzi to co przed nim.
Offline
Profil
Wiadomość
Grimuar
Pustula
Postów: 424
Punkty: 954
Gomora zrobiłam twoje ciasteczka na bananach!!! rewelacja! wszystko zjedli! nawet przypalone :P
Offline
Profil
Wiadomość
Grimuar
Crusta
Skąd: z krypty
Postów: 1672
Punkty: 3644
Bardzo się cieszę :)

To jak wątek znów wypłynął, to wrzucę kolejny przepis - mam nadzieję, że go już nie wrzucałam, jeśli tak to przepraszam za zdublowanie. Ale przepis banalny, każdy będzie potrafił to danie zrobić i na pewno wyjdzie.

Ryba z pesto

Czas przygotowania to ok 5 min, a potem pieczenie ok 25 min.

Potrzebne:
- filety rybne, bez ości i skóry,
- słoiczek pesto, czerwonego lub zielonego, jak kto woli,
- folia aluminiowa.

Rybę pokroić na porcje, wyłożyć blaszkę folią tak uciętą, żeby starczyło na spód i potem na wierzch do przykrycia, na folię wyłożyć rybkę. Na każdy kawałek widelcem hojnie nałożyć pesto. Wszystko zawinąć folią od góry. Wstawić do piekarnika z grzaniem góra-dół na 180 stopni. Rybka piecze się ok 25 minut.

Mało brudzenia w kuchni, szybko, nie tłusto i bardzo smacznie. Polecam. Ja lubię szczególnie z czerwonym pesto, ale z zielonym też smakuje wyśmienicie. Robiłam to już z dorszem i mahi-mahi, to zdaje się odmiana makreli. Przypuszczam, że każda ryba bez ości się nada. Z dorszem dobre, bo nie dominuje smaku i mięciutkie.

Smacznego :)
Człowiek o wąskich horyzontach lepiej widzi to co przed nim.
Offline
Profil
Wiadomość
Grimuar
Pustula
Skąd: Pesymistan
Postów: 307
Punkty: 681
Pesto to chyba odkrycie na miarę koła - jest kapitalnym dodatkiem do tak wielu rzeczy, że aż się wierzyć nie chce. Nawet durne gnocci z pesto to już kompletny posiłek. I suitable for veggie jak tu mówią....
Człowiek mierzący się z przeszkodą mierzy się z samym sobą.
Offline
Profil
Wiadomość
Odpowiedz